Svojstva bagremovog meda

Bagremov med je verovatno jedan od ako ne i najpopularniji med u narodu. Ova činjenica potrkepljena je blagim laganim ukusom kao i mirisom ovog meda koji odgovara kako deci tako i onima koji nisu veliki ljubitelji ovog pčelinjeg proizvoda. Kao što mu samo ime kaže, potiče od nektara istoimenog cveta. Odlikuje ga veoma svetla boja, bistriji je i svetliji od drugih vrsta meda. Najveći efekat ima kada se konzumira ujutru pre obroka, najbolje drvenom, eventualno plastičnom kašičicom.

Kristalizacija bagremovog meda

Med od bagrema najsporije kristališe, može proći i do nekoliko godina do njegove potpune kristalizacije. Zbog spore kristalizacije koja je uzgred prirodan proces, med bagrem često bude skuplji na tržištu, iako generalno to ne bi trebalo da formira cenu jer kristalizacija meda je osobina čistog, pravog, domaćeg, vrcanog meda. Odlaganje kristalizacije dobro je samo iz razloga radi lakšeg konzumiranja meda. To možemo postići tako što ćemo med čuvati u dobro zatvorenoj tegli, na tamnijem mestu i sobnoj temperaturi. Ukoliko pak dođe do kristalizacije, a ne želite tako da konzumirate med, jednostavno stavite teglu u posudu sa toplom vodom (temperatura vode oko 40°C), i med će se vratiti u prvobitno stanje. Jako je bitno napomenuti da se pri dekristalizaciji na ovoj temperaturi ne gube prirodna svojstva meda, jer se on inače u košnici nalazi na istoj temperaturi.

Za šta je dobar bagremov med

Dobar je za sve 🙂 I to nije daleko od istine, ali na neke stvari u čovekovom organizmu med od bagrema utiče više, odnosno jače. Neki od efekta upotrebe bagremovog meda jesu:

  • Deluje protiv napetosti i stresa, umanjuje nervozu.
  • Ima antiseptično dejstvo (ublažava infekcije disajnih organa, usne duplje, grla)
  • Jača imunitet organizma
  • Utiče na nadražajni kašalj
  • Reguliše apetit
  • Smanjuje lučenje želudačne kiseline
  • Reguliše san
  • Pozitivno deluje na funkcije jetre i bubrega
  • Vrši detoksikaciju organizma